Κρητικό ελαιόλαδο

Η ελιά είναι πανταχού παρούσα στην Κρήτη.Τα ελαιόδεντρα έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού,κι έτσι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι που χαίρει μεγάλης φήμης και εκτίμησης.
Το ξεχωριστό χρυσοπράσινο χρώμα και το λεπτό άρωμα, η ελαφριά φρουτώδη γεύση και η παχύρρευστη υφή συνδυάζονται τέλεια στο Κρητικό ελαιόλαδο.

Οι Κρητικές συνταγές που περιλαμβάνουν Κρητικό ελαιόλαδο αποτελούνμια γαστρονομική εμπειρία που χαρίζει μοναδικές γεύσεις ενώ προάγουν την υγεία και παρέχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
Τα ελαιόδεντρα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του οικοσυστήματος και του τοπίου της Μεσογείου.

Στην Κρήτη γινόταν παραγωγή ελαιόλαδου ακόμη από την Μινωική εποχή, δηλαδή πριν από περίπου5000 χρόνια, ενώ το λάδι ήταν ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού.
Εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι οι ελιές που ανακαλύφθηκαν σε δοχεία προσφοράς στο παλάτι της Ζάκρου είχαν καλή γεύση, «φαινόταν να είχαν μαζευτεί πρόσφατα από τα δένδρα» σημείωσε ο Νικόλαος Πλάτων.

Τα ελαιόδεντρα είναι ενσωματωμένα απόλυτα στογενικότερο τοπίο της Κρήτης.
Αποτελούν μέρος της εικόνας του τοπίου ενώ ελαιόδεντρα που χρονολογούνται μερικές εκατοντάδες χρόνια αποτελούν αντικείμενα για αξέχαστες φωτογραφίες.

Η ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται στην Κρήτη χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω του ότι είναι ένα προϊόν υψηλής ζήτησης μεταξύ ανταγωνιστικών ελαιόλαδων, έχει χαμηλή οξύτητα (το εξαιρετικό παρθένοείναι οξύτητας κάτω του 1%),είναι ιδανικό για μαγείρεμα και παντρεύεται απόλυτα με τις φρέσκες σαλάτες.
Η γεύση του Κρητικού ελαιόλαδου αναδεικνύεται περισσότερο σε πιάτα από φρέσκα λαχανικά και σαλάτες.
Το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως η πλέον υγιεινή,μαζί με εκείνη των δημητριακών, των φρέσκων λαχανικών και των ψαριών.
Εκτός από τη γεύση του, το ελαιόλαδο είναι διάσημο επειδή καταπολεμά γαστρεντερικές και ηπατικές ανωμαλίες, τον διαβήτη και τα αίτια που προκαλούν καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Το ελαιόλαδο προάγει την μυοσκελετική ανάπτυξη και την υγεία γενικότερα. 

Η καθημερινή κατανάλωση25-30 γραμμαρίων ελαιόλαδου ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος και υποστηρίζειτον οργανισμό έναντι απειλών από τις σύγχρονες  διατροφικές συνήθειες. Στους επισκέπτες φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι στα τραπέζια των Κρητικών εστιατορίων, αλλά καιτων νοικοκυριών, υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα δοχείο ελαιόλαδου που μπορούν οι συνδαιτημόνεςνα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση.

(Αυτός ο οδηγός έχει εκδοθεί στα πλαίσια του προγράμματος  LEADER+ απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.)