Ποιοτικά χαρακτηριστικά του Κρητικού ελαιολάδου μας

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Θραψανού "Λαΐνι" εξαρτώνται από ένα συνδυασμό παραγόντων: την καλλιεργούμενη ποικιλία (Ψιλολιά / Κορωνέικη), το έδαφος και το κλίμα της περιοχής, και τον τρόπο της καλλιέργειας και της μεταποίησης των ελιών (κοινό σύστημα άλεσης).

Έχει τα εξής φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:

  • Η γεύση είναι μια σύνθεση από πικρή και γλυκιά. Η επικρατούσα πικρία του νέου ελαιολάδου μειώνεται με τον χρόνο.
  • Έχει ένα έντονα φρουτώδες άρωμα (ιδιαίτερα όταν το ελαιόλαδο είναι νέο) που δείχνει μεγάλη επιμονή, λόγω του μεγάλου αριθμού των συστατικών στοιχείων με χαρακτηριστικά γεύσης και όσφρησης (κορεσμένες και μονοακόρεστες αλδεΰδες, τερπένια).
  • Το χρώμα είναι καθαρό φωτεινό πράσινο.
  • Είναι λεπτόρευστο λόγω του ότι περιέχει γλυκεριδία με πολλά ακόρεστα οξέα, ιδιότητες που αναβαθμίζουν την ποιότητα του και οφείλονται στο υγρό περιβάλλον παραγωγής (υψηλή ετήσια βροχόπτωση, υγρασία, και πότισμα κατα το καλοκαίρι).
  • Περιέχει υψηλές ποσότητες σε ελαϊκό οξύ και βιταμίνη Ε και χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, απορροφητικούς παράγοντες Κ232 και Κ270 και μια ποσότητα υπεροξειδίου, χημικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται από τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τη διαδικασία μετά τη συγκομιδή, η οποία περιλαμβάνει κοινή άλεση των ελιών όλων των καλλιεργητών της περιοχής, μια πρακτική μοναδική στην Κρήτη.