Τόπος Παραγωγής Ελαιολάδου

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Λαΐνι” παράγεται αποκλειστικά από ελαιώνες του χωριού Θραψανό που βρίσκεται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ευρύτερη περιφέρεια του χωριού είναι κατάφυτη από ελαιόδενδρα των οποίων η ηλικία δηλώνει την ασχολία των κατοίκων με αυτά από αρχαιοτάτων χρόνων.

Το χωριό Θραψανό είναι πολύ γνωστό τουλάχιστον στα όρια της Κρήτης καθώς αποτελεί το σπουδαιότερο κέντρο αγγειοπλαστικής στο νησί.

Οι Θραψανιώτες ιστορικά αποτελούν τους συνεχιστές της Μινωικής αγγειοπλαστικής, γεγονός που φαίνεται από την ομοιότητα στην φόρμα αλλά και του τρόπου κατασκευής των αρχαίων κεραμικών ευρημάτων με τα νεώτερα κεραμικά.

Ειδικότερα τα πιθάρια, που είναι και το χαρακτηριστικότερο δείγμα της Θραψανιώτικης κεραμικής, είναι ο άρρηκτος δεσμός του χωριού με το κρητικό ελαιόλαδο.

Το πιθάρι αποτελούσε εδώ και αιώνες το πρωτεύον αποθηκευτικό μέσον του ελαιολάδου.

Οι Θραψανιώτες όργωναν την Κρήτη από γωνιά σε γωνιά με την Βεντέμα, και δημιουργούσαν τα περίφημα αυτά πιθάρια για την αποθήκευση κατά κύριο λόγο του ελαιολάδου αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα το ελαιόλαδο είναι το κυριότερο αγροτικό προϊόν του χωριού, τα ελαιόδενδρα καλλιεργούνται ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, ενώ η παραγωγή του ελαιολάδου πραγματοποιείται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα στο ιδιόκτητο εργοστάσιό μας.

Ο Συνεταιρισμός Θραψανού αξιοποιώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της περιοχής, παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ¨Λαΐνι”, αποκλειστικά από τους ελαιώνες της γεωγραφικής περιοχής του Θραψανού, γεγονός που πιστοποιείται και από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που έχει αποκομίσει από την αντίστοιχη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σεβόμενοι τις ιστορικές παρακαταθήκες μας, μια από τις οποίες είναι και το ελαιόλαδο, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να παράγουμε το πολυτιμότερο προϊόν του τόπου μας στην βέλτιστη δυνατή ποιότητα που του αξίζει.

Πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό καθώς τόσο τα χημικά όσο και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα κρητικά ελαιόλαδα.